Index Vakbarát Hírportál

Biológiai fegyverrel védi Izrael a kaktuszait

2014. május 1., csütörtök 23:08

Izrael északi részén egy parazita megtámadta a fügekaktuszokat – írja az MTI. Hogy megmentsék a növényeket, 150 ezer katicabogarat engedtek a kaktuszokra; remélik, hogy azok majd felfalják a parazitákat.

Az izraeli kutatók azonosították a Dactylopus opunitae nevű parazitát; ez pusztította az izraeli nemzeti gyümölcsnek számító füge- vagy medvetalpkaktuszok ültetvényeit. A Cryptolaemus montrouzieri nevű katicabogárfajt levéltetvek ellen már évtizedekkel ezelőtt meghonosították a Izraelben.

Az újabb kísérletek azt is igazolták, hogy a kaktuszokat megtizedelő paraziták ellen is sikeresen bevethetők. Miután a kutatók laborban megvizsgálták a katicabogarak paraziták elleni hatékonyságát, elárasztották velük a fertőzött kaktuszokat.

Bár fennáll a veszélye, hogy a katicabogarak, miután megeszik a parazitákat, a növényekre is kedvet kapnak – megtörtént ez már az Európába betelepített harlekinkaticákkal is –, nem volt más megoldás. Ha a fertőzés tovább terjed, az észak-izraeli Hula völgyből az egész országban mindenhová eljuthat.

Rovatok