Index Vakbarát Hírportál

Indulhat az orosz szuperrakéta fejlesztése

2014. május 1., csütörtök 14:20

Egy nagy teherbírású rakéta fejlesztési projektje is bekerült Oroszország űrprogramjának tervezetébe, jelentette be Oleg Osztyapentko, a Roszkozmosz vezetője.

Az űrhivatal először egy 70-80 tonnányi teherrakományt szállító rakétát akar megépíteni, mellyel a következő 20-30 évben ki tudják majd szolgálni az igényeket. A második fázisban kerül sor a 100-120 tonnát elbíró hordozórakéta kifejlesztésére.

Oroszország egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a Marsra irányuló űrmissziókhoz gigantikus rakétákat akar kifejleszteni, és a Roszkozmosz elkezdte megvizsgálni a Szovjetúnió által megépített Energia felélesztését. Az Energia az oroszok eddigi legnagyobb teherbírású rakétája, de csak kétszer tudták fellőni, mert húsz évvel ezelőtt a gazdasági válság miatt leállították a projektet.

Nagy teherbírású rakéta nélkül nem lehetne űrhajósokat eljuttatni a szomszédos bolygóra, a hétköznapi küldetésekben azonban nem lenne túl gazdaságos ezeket használni. A Föld körüli küldetésekhoz a mostani rakéták is megfelelnek. Az oroszok legnagyobb rakétája most a Proton, amely csupán 20 tonnát bír el.

Természetesen a NASA is készül a mély űr meghódítására, és az oroszokéhoz hasonló terveket láthatunk az amerikai űrprogramban is. A NASA először egy 70 tonnás rakétát épít, utána pedig egy 130 tonnásat. Az első verzió tesztelése 2017-ben kezdődhet el.

Rovatok