Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Magyar Tudományos Akadémia díjait

2014. május 5., hétfő 13:16

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke hétfőn, a testület 185. közgyűlésén adta át

– írja az MTI.

Akadémiai Aranyérem

Az aranyérmet évente egy személy kapja meg, kiemelkedő tudományos tevékenységéért. 1961 óta osztják, először Rusznyák István, tavaly Damjanovich Sándor kapta.

Idén Jobst Kázmér, az MTA rendes tagja kapta az érmet, a sejtmag örökítőanyagának szöveti struktúrája és kémiai tulajdonságai terén végzett, több évtizedes, nemzetközileg is elismert kutatómunkájáért; a modern hazai laboratóriumi diagnosztika megteremtéséért; az egészségügyi ellátásban, a tudományszervezésben és az oktatásban hosszú évtizedeken át végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Akadémiai Díj

Évente 10-12 személy kapja 1960 óta. Idén tucatnyian kaptak Akadémiai Díjat a kiemelkedő tudományos munkásságukért:

Megosztott Akadémiai Díjat kapott Basky Zsuzsanna, az MTA doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet tudományos tanácsadója, illetve Pacseszákné Kazinczi Gabriella, az MTA doktora, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Növénytudományi Intézet igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár a parlagfű biológiai kutatásában, a vírusfogékonyság és a rovarkártevők vizsgálatában elért nemzetközileg is jelentős eredményeiért.

Akadémiai Újságírói Díj

Idén Esti Judit, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerkesztő-műsorvezetője kapta a díjat a tudományos szerkesztői-műsorvezetői tevékenységért, valamint a Kossuth Rádióban futó tudományos ismeretterjesztő műsoraiért, illetve a sikeres kutatói életpályákat bemutató interjúiért.

Wahrmann Mór-érem

Ábrahám Lászlót, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját a kutatás-fejlesztést ösztönző tevékenységéért, a magyarországi technológiai fejlődés és az oktatás elkötelezett támogatásában betöltött szerepéért tüntették ki a díjjal.

Arany János-életműdíj

Az idei díjazott Göncz Lajos. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Tanszék nyugalmazott egyetemi tanára a pszicho- és szociolingvisztika terén végzett eredményes tudományos munkásságáért; a magyarpárú kétnyelvűség nemzetközileg is elismert kutatásáért; kiemelkedő elméleti eredményeinek példamutató gyakorlati hasznosításáért kapta a díjat.

Rovatok