Index Vakbarát Hírportál

Az ázsiaiak tényleg jobb tanulók

2014. május 6., kedd 10:25

Ismerik azt a sok viccet az ázsiaiak maximalizmusáról? Nem? Pedig komplett mémek épültek rá, és még a Family Guy is több epizódban cinkelte a szorgalmas, végletekig elhivatott ázsiai tanulókat, illetve a velük szemben magas elvárásokat támasztó szülőket.

Ez eddig nem tűnt többnek vicces sztereotípiánál. Egy új tanulmány viszont azt igazolta, hogy nem véletlenül csináltak viccet pont ebből: az ázsiaiak tényleg sokkal jobb tanulók, mint az amerikaiak.

Ennek nem a genetika az oka: az ázsiaiak egyszerűen csak szorgalmasabbak, mint a fehérek.

A szorgalom fontosabb a tehetségnél

A hétfőn megjelent tanulmány az ázsiai-amerikai diákok teljesítményét vetette össze az amerikai diákokéval. A vizsgálathoz több ezer tanulót figyeltek meg két évig az Egyesült Államokban. A New York-i Queens College, a Pekingi Egyetem és a Michigani Egyetem kutatói az osztályzatokat, a tanári értékeléseket, a családok jövedelmét, a bevándorlási státuszt, a képzettség szintjét is figyelembe vették a kiértékelésnél.

Az ázsiai-amerikaiaknak nincsenek észrevehető tudományos előnyeik a fehérekhez képest – állapította meg a tanulmány, hozzáfűzve, hogy ezek az előnyök idővel mégis megnövekedhetnek. 10-11 éves korukra az ázsiai diákok leiskolázzák a fehéreket, és az előnyük még nagyobb lesz, mire 15-16 évesek lesznek.

Az eredmények azt sugallják, hogy a növekvő teljesítménykülönbség inkább a tudományos eltökéltségnek tulajdonítható, mint a kognitív készségek különbségeinek.

– szögezték le a kutatók. Ők úgy látják, az ázsiai-amerikaiaknál a motiváció kulturális hatásokból fakad: szerintük az erőfeszítés sokkal fontosabb, mint a veleszületett képességek. 

A sztereotípia igaz, és hasznos is lehet

A tanulmány azt is megállapította, hogy a családi háttér is fontos szerepet játszhat az ázsiaiak sikerességében: a szülők sokkal jobban odafigyelnek a gyerekeik iskolai előmenetelére, mint a fehérek. Tényleg úgy működik minden, ahogy a sztereotípiák leírják.

A kutatók szerint az előítélettel önmagában nincs baj.

A pozitív sztereotípiák javíthatják az ázsiai-amerikaiak teljesítményét, ahogy a negatív sztereotípiák is ronthatják az afroamerikai diákok teljesítményét.

– írják a kutatók a tanulmányban. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a sikernek ára van: az ázsiaiaknak kevésbé pozitív az önképe, és kevesebbet vannak a barátaikkal, mint a fehérek.

Rovatok