Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosak az ausztrál kóbor macskák

2014. május 7., szerda 16:46

Egy szerdán megjelent tanulmány szerint drámaian zuhan a kis erszényesek száma Ausztrália északi részén. A kis emlősök fennmaradása az egész kontinensen veszélyben van, de északon különösen rossz a helyzet – írja az MTI.

A szerzők a tömeges pusztulás egyik fő okaként a kóbor macskákat nevezték meg.

Vannak olyan vidékek, ahol vagy nagyon kevés maradt belőlük, vagy teljesen el is tűntek, bár élőhelyük nem károsodott.

– mondta Chris Johnson, a Tasmániai Egyetem természetvédelem-professzora.

A jelenség a kilencvenes évek elején kezdődött. Az első állatpusztulásokat a Kakadu természetvédelmi parkban észlelték – az Északi területen. Azóta húsz alfaj tűnt el a parkból, köztük az erszényes nyúl, a foltos farkú erszényes macska és a menyétszerű erszényes egér.

A kis erszényesek legutóbbi számlálásánál összehasonlították több csoport eltűnésének hullámait. Mivel főleg a nyitott és száraz élőhelyeket kedvelő kis állatok pusztultak el , erős a gyanú, hogy a macskák irtják őket.

A múltban hasonló, ragadozó – például róka – előidézte kihalási sémákat láttunk Ausztrália déli részén. Ezért a kérdés az, vajon a történelem megismétli magát, vagy valami új dologgal állunk szemben.

– mondta Johnson.

A macskát az európai gyarmatosítók vitték Ausztráliába a XVII. század végén. Azt viszont nem tudni, miért változott meg a viselkedése annyira, hogy falánk ragadozó lett belőle.

Rovatok