Index Vakbarát Hírportál

Holdat megjárt mikrofilmes Biblia eladó

2014. május 8., csütörtök 12:57

A Heritage Auctions elárverezi az egyik, a Holdat is megjárt mikrofilmbibliát – írja az MTI. A 4*4 centis filmdarabért 60 ezer dollárt, nagyjából 13 millió forintot várnak a május 14-i árverésen.

Az aranykötésű mikrofilm tartalmazza a Biblia angol nyelvű, Jakab király-féle változatát. Ez 1245 oldalnyi szöveg, ami 773746 szóból áll. A mikrofilmet az Apollo-14 misszió vitte magával 1971-ben, és az Antares holdjáróban járt a Hold felszínén.

A bibliákból tizenkét teljes példány maradt fenn; ezekhez tartozik egy hitelesítő tanulmány is, amit Ed Mitchell űrhajós írt alá 2000-ben. Ezt szintén a mikrofilmhez adják az árverés nyertesének.

A NASA-kompatibilis kiadvány

A Biblia Holdra juttatásának ötlete azután született meg, hogy 1967. január 27-én meghalt az Apollo-1 küldetés három űrhajósa a fellövéskor keletkezett tűzben. A szerencsétlenség előtt egyikük, Edward White II. egy újságírónak azt mondta: reméli, hogy egy napon majd magával viheti a Bibliát a Holdra. 

Ez nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A személyes tárgyakra vonatkozó súlykorlátozások miatt olyan kötetre volt szükség, ami elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy az űrhajósok magukkal vihessék, és a NASA szállítási szabályzatának is megfelel. Végül a mikrofilm-technológia tette lehetővé a Bibliák Holdra juttatását.

De a szentírás csak nem akart eljutni a Holdra.

A mikrofilmbibliákat a visszatérés után sorszámozták; ezeket támogatóknak vagy az imaliga tagjainak ajándékozták. Mitchell és Stout 2000-ben adott ki tanúsítványt az apostolokként emlegetett 12 teljes példányhoz – ezek közül most a 14-10-es sorszámút árverezik el.

Rovatok