Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a csilipaprika szülőhelyét

2014. május 8., csütörtök 09:47

A csilipaprika az egyik legelterjedtebb fűszernövény a világon, szinte mindenhol vannak helyi változatai. Világhódító útja előtt Közép- és Dél-Amerikában termesztették először, onnan hozták át Európába és utána a világ többi részére.

Kutatók most azt állítják, hogy megtalálták a Capsicum annuum, vagyis közönséges paprika szülőföldjét, azt a helyet, ahol először termeztették. Genetikai, régészeti, nyelvi és környezeti bizonyítékok alapján kiderítették, hogy a csilitermesztés Közép-Kelet-Mexikóban született.

Paul Gepts, a University of California növénykutatója szerint ez nem csak a kutatóknak érdekes felfedezés. Ha megtaláljuk a paprika szülőhelyét, akkor jobban megérthetjük genetikai fejlődését.

Ha csupán a genetikai jellemzőket nézik, akkor Mexikó észak-keleti részére vezetnek a nyomok. De a kutatók régészeti leleteket is megvizsgáltak, a környezeti jellemzők pedig arra utalnak, hogy eredetileg más éghajlatú régiókból származhattak a paprikák. Még a csili szó eredetét is megpróbálták lekövetni.

Miután az összes tényezőt figyelembe vették, a nyomok inkább Mexikó közép-keleti régióiba vezettek. Christine Hastorf, a Berkeley kutatója szerint a négy különböző terület eredményeinek az összevetése gazdagabbá teszi a kutatást.

A leggyengébb láncszem ezek közül a régészeti elem, mivel a kutatásban csak két helyet jelölnek a térképen, ahol tárgyi bizonyítékot is találtak. Az egyik a Romero barlang Tamaulipas államban, a másik a Coxcatlán barlang a déli Puebla államban. Mindkét helyen 7-9000 évvel ezelőtti termesztésre utaló nyomokat találtak.

Rovatok