Index Vakbarát Hírportál

Négyzet alakú lyuk volt a Napon

2014. május 13., kedd 10:51

Különleges sötét négyzetet fedeztek fel a Nap felszínén amerikai űrkutatók, és videót is készítettek a megmagyarázhatatlan alakú lyukról a Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszondával, amit még 2010-ben juttattak el a világűrbe. A szikrázó és villódzó jelenség csak ultraibolya tartományban látható, és a csillagászok egyelőre nem tudják, hogy miként jött létre.

A napkoronán lévő lyukak nem valódi lyukak, hanem olyan részei a csillagnak, amelyek hűvösebbek és kevesebb anyagot tartalmaznak, mint a körülöttük lévő területek. A Napon gyakran láthatók efféle jelenségek.

A Nap mágneses mezejének központi szerepe van e hűvösebb területek létrejöttében. Ezek a lyukak megváltoztatják az űrbéli időjárást, mert a területükön a Napból távozó részecskék körülbelül háromszor gyorsabbak, mint amelyek az átlagos napszelekkel távoznak a koronából.

Ez a koronalyuk a csillag déli régiójában keletkezett, ezért az innen kilökődő részecskék nem a Föld felé tartanak. Amikor errefelé jönnek, a földi mágneses mező elérésekor gyönyörű sarki fény jelenik meg.

Rovatok