Index Vakbarát Hírportál

Búvár támadott búvárra 15 méter mélyen

2014. május 14., szerda 14:00 | aznap frissítve

Megtámadtak egy természetvédőt, de nem akárhol: Rene Umbergerről 15 méterrel a víz alatt, búvárkodás közben kapták le a légzőkészüléket. A támadásról videofelvétel is készült.

Búvárharc Hawaii partjainál

Umberger épp a korallzátony állapotát ellenőrizte egy csapat tagjaként Hawaii partjainál, Kona Coast közelében, amikor két, szintén a korallzátony körül búvárkodó emberrel találkoztak. Közülük az egyik a közelébe úszott, dulakodni kezdett vele, és kitépte a szájából a légzéshez elengedhetetlen csövet, illetve a végén levő reduktort. Umberger szerint a támadóját, aki fenyegetően mutogatott is neki, azonnal le kéne tartóztatni. „Azt hittem, hogy újra rám támad. Gyorsan a felszínre emelkedtem, és a hajón csak annyit mondtam, úristen, épp most akart valaki megölni a víz alatt.”

Umberger szerint csak azért nem történt vele nagyobb baj, mert gyakorlott merülőként volt elég tapasztalata ahhoz, hogy ne essen kétségbe, és visszategye a reduktort. „Egy kezdő simán bepánikolhatott volna. Elég ijesztő ilyen mélységben elveszteni a levegőt, és ha valaki ilyenkor azonnal a felszínre emelkedik, akár meg is halhat” – mondta.

Umberger szerint támadója társával együtt korallokat, illetve ott élő halakat gyűjtött – mindkettőt szigorúan tiltják a törvények. Viszont a természetvédő szerint ő nem provokálta a támadót, messze volt tőle, mikor a másik búvár feléje iramodott. A korallzátonyon élő halak gyűjtése amúgy legális, de engedélyhez kötött.

Rovatok