Index Vakbarát Hírportál

Videón a neutroncsillagok összeomlása

2014. május 14., szerda 21:01

Lenyűgöző videót tett közzé a NASA két szupermasszív neutroncsillag összeomlásáról, ami végül egy fekete lyuk létrejöttét eredményezi. A Goddard Űrközpont szuperszámítógépes szimulációja két neutroncsillaggal körkörös táncával indul, amit hamarosan egy durva összeomlás követ. Az egyik objektum 1,7-szer nagyobb tömegű a Napnál, a másik tömege csupán 1,4-szeres.

Neutron Stars Rip Each Other Apart to Form Black Hole

Neutroncsillagok akkor jönnek létre, amikor a Napnál körülbelül 8-30-szor nagyobb tömegű csillagok szupernóvaként felrobbannak és csak egy sűrű mag marad utánuk. Ennek a magnak egyetlen köbcentimétere nagyobb tömegű a Mount Everestnél.

Tudósok szerint az ehhez hasonló neutroncsillagok gammafelvillanásokat (GRB) bocsátanak ki magukból. Ezek két másodpercnél is rövidebb ideig tartanak, de olyan sok energiát szabadítanak fel, mint a galaxisunk összes csillaga egy év alatt.

Ezeknek a robbanásoknak a gyorsan elhalványuló utófénylése nagy kihívás elé állítja a csillagászokat. Nagyon fontos a GRB-k megértésében, hogy a felvillanás után, amilyen gyorsan csak lehet, a földi teleszkópokkal is elcsípjék az utófénylést.

Rovatok