Index Vakbarát Hírportál

199 euróért ön is adhat nevet egy viharnak

2014. május 15., csütörtök 10:28

Miért pont Yvette lett a mostani vihar neve? Mert 199 euróért bárki kérheti a Berlini Szabadegyetem Meteorologóiai Intézetétől, hogy róla nevezzék el a következő ciklont. Az elnevezést persze nem csak arra lehet használni, hogy az anyósunkat meglepjük azzal, hogy egy igazán pusztító vihart hatvanezerért róla neveztetünk el, Yvette például egy ablakfóliázó cég 199 eurója miatt lett Yvette.

Képek a viharról

Nézzék meg olvasónk fotóit, küldjék be nekünk képeiket Yvette-ről!

A Berlini Szabadegyetem 1954-ben vette át az Amerikai Időjárási Szolgálattól azt a szokást, hogy a különböző viharokat nevekkel illetik a jobb követhetőség miatt, pillanatnyilag ez a két intézet az, aki meghatározza, hogy a meteorológusok és a média hogy hivatkozzon egy viharra. A jó és rossz időt hozó légköri jelenségekre 1998 óta használják felváltva a női és férfi neveket, korábban kizárólag a viharok kaptak női nevet, azóta a páratlan években férfi, páros évben női nevekkel illetik a rossz időt.

2002-ben vezették be az Adoptálj-egy-vortexet rendszert, egy költségvetési megszorításra reagálva. A szabályok szerint bárki jelentkezhet, és mivel évente 130-150 ciklon és 50-60 anticiklon van, bőven van lehetőség bármelyik betűre az ábécéből – mindegyikre sor kerül többször is, idén például ipszilonnal kezdődő viharból márvolt egy, Yvonne, a következőt Zeynepnek hívják majd, aztán Annetraut jön. A még szabad betűket az egyetem honlapján tudjuk megnézni, az ember csak kattint, kitölti a jelentkezési lapot, és várja, hogy kialakuljon egy olyan időjárási helyzet, aminek névre van szüksége. A szabályok szerint olyan név kell, amit a német utónévszabályok elfogadnak, nem lehet benne speciális karakter, és persze cégek nevét sem lehet bedobni a kalapba (ahogy az intézet fenntartja magának a jogot arra, hogy eldöntse, beteszi-e a szabadon megadható linket a név mögé). 

A keresztelést az épp ügyeletes meteorológus végzi, aki mindig a sorban következő betűhöz rendelt nevet választja. Ha a légtömegek lenyugszanak, a támogató egy kis csomagot kap, amiben többek között arról is van papír, hogy mozgott és mit okozott az általa elnevezett ciklon vagy anticiklon.

Ön szerint mi lenne a jó női név egy viharnak?

  • 2450
    Michelle Wild
  • 1253
    Szél Bernadett
  • 1199
    Selmeczi Gabriella
  • 830
    Lendvai Ildikó
  • 751
    Morvai Krisztina
  • 508
    Vadai Ágnes

Rovatok