Index Vakbarát Hírportál

Lezuhanhatott egy orosz hordozórakéta

2014. május 16., péntek 01:04 | aznap frissítve

Hajtóműleállás miatt lezuhant vagy elégett péntekre virradóra egy nagy teljesítményű távközlési műholdat szállító orosz hordozórakéta, írja az MTI. Egyelőre nem tudni, hogy becsapódott-e a földbe, és vannak-e a balesetnek áldozatai, illetve keletkezte-e károk – jelentette az orosz média péntekre virradóra az űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz illetékeseire hivatkozva.

A hajtóműleállás a felbocsátás utáni 540. másodpercben történt, amikor elvált egymástól a hordozórakéta harmadik és második fokozata. Ennek oka egyelőre nem ismert. A rakétát a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották fel helyi idő szerint éjfél után két órával.

A Roszkoszmoszból származó, névtelen forrásokra hivatkozó első jelentések arról szóltak, hogy a rakéta a műholddal együtt lezuhant, számítások szerint valahol az Altajban vagy az Amur megyében, vagy a köztük lévő területen, illetve az sem kizárt, hogy a Csendes-óceánba esett.

Egy másik feltételezés szerint robbanás történt, és ezért a rakéta gyorsítófokozata a műholddal és a mérgező üzemanyaggal együtt elégett a légkör felső rétegeiben, miközben egyes darabjai meghatározatlan helyre estek. Egy másik szakértő viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a hajtóműleállásból nem feltétlenül következik az, hogy a rakéta lezuhant, akár meghatározatlan Föld körüli pályára is állhatott.

Egyelőre nem tudni, hogy ha mégis lezuhant a rakéta, akkor vannak-e a balesetnek áldozatai, illetve keletkeztek-e károk.

A Proton-M hordozórakéta az eddigi legnagyobb teljesítményű és legkorszerűbb orosz távközlési műholdat állította volna Föld körüli pályára. Az Ekszpreszsz-AP4R típusú, 5,8 tonnás műholdat az EADS Astrium európai vállalat gyártotta orosz megrendelésre. A távközlési műhold adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét.

Tavaly július 2-án az indítást követő 32. másodpercben lezuhant, majd felrobbant három orosz Glonaszsz navigációs műholdat szállító Proton-M hordozórakéta, és vele együtt megsemmisültek a műholdak is. Pár hónappal később viszont sikeresen Föld körüli pályára állított egy európai távközlési műholdat a Proton-M típusú orosz hordozórakéta.

Rovatok