Index Vakbarát Hírportál

Idén először külföldi kutatót hoz Magyarországra a Lendület program

2014. május 16., péntek 11:12

Idén is kiválasztották azt az néhány kutatót, aki vállalta, hogy a Lendület program keretében hazatér Magyarországra, itthon folytatja kutatásait, cserébe pedig támogatást kap a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA).

A programot még Pálinkás József kezdte 2009-ben, Lovász László, az Akadémia múlt héten megválasztott új elnöke a választás utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy azt folytatni kell, bár kisebb átalakításokra szükség van, hogy ne csak a reálos tudományterületek művelői tudják kihasználni a lehetőséget.

A programban kutatócsoportok alakulnak, amelyek bizonyos témára specializálódnak, a cél fiatal kutatók hazahozása, illetve külföldi kiválóságok Magyarországra csábítása. Még Pálinkás elnöksége alatt az egyetemekre is kiterjesztették a programot.

Idén 800 millió forintból 18-an alapíthatnak kutatócsoportot. 2009 óta összesen 97 hazai kutatócsoport jött létre. Lovász szerint a program a kutatók hazajövetele mellett arra jó, hogy az itthon dolgozók ne kényszerüljenek külföldre, valamint fontos az is, hogy lássuk: Magyarországon van a fiatalok körében világszínvonalú tudomány. A mai esemény pedig az eredményhirdetés mellett seregszemle is. Az új elnök úgy véli, még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy a társadalomhoz is eljuttassák a programot, jobban kell kommunikálni.

 A pénteken bemutatott új kutatócsoport-vezetők, már elismert kutatók:

Pályakezdők:

Ausztriából, Hollandiából, Ausztriából, USA-ból, Németországból érkeztek a kutatók. Eddig összesen kilenc nő érkezett a programba, most hárman. Többen még külföldön voltak az eredményhirdetés idején, így Skype-on, illetve videoüzenetben jelentkeztek be.

Rovatok