Index Vakbarát Hírportál

Arcokat tudnak kiolvasni a gondolatainkból

2014. május 19., hétfő 12:21

Amerikai kutatóknak létrehoztak egy adatbázist, amivel agyszkennelésből megmondják, milyen arcot lát valaki. A megoldással képeket tudnak majd készíteni álmainkból, vagy éppen arra lehet jó, hogy egy bűncselekményről kapjunk több információt.  

„Ez a gondolatolvasás egy formája” – mondta Marvin Chun, a Yale Egyetem pszichológusa az IBTimesnak. A munkában részt vett még  Brice Kuhl a New York Egyetemről és Alan Cowen a kaliforniai Berkeleyről. Mostani eredményük egy korábbi kutatásra épül, amelyben agyszkennelések segítségével állapították meg, hogy az alany utcaképre vagy vízpartra néz, emberre vagy épületre. A mostani eredmény viszont sokkal kifinomultabb.

Chun szerint az emberi agy nagy területei vesznek részt az arcok felismerésében, ezért nagy kihívást jelent a kutatóknak az ezzel kapcsolatos idegi folyamatok feltérképezése. „Az arcokat sokkal részletesebben észleljük, mint más dolgokat” – mondja Cowen. 

Kísérletükben hat alanynak mutattak háromszáz arcképet, mialatt fMRI-ben szkennelték az agyukat. Ezzel megállapíthatták, hogyan reagál az agyuk, amikor különböző színű hajakat, különböző formákat látnak. Az adatokból térképet készítettek arról, hogy reagál az agy a különböző arcokra. Ezután új képeket mutattak a résztvevőknek, szintén szkennelés közben, és a korábban begyűjtött információkra támaszkodva ki tudták találni, hogy milyen arcot látnak. 

Rovatok