Index Vakbarát Hírportál

Pár éven belül anyag készülhet fényből

2014. május 19., hétfő 10:31

Amerikai kutatók elméletben már tudják, hogyan készíthető anyag a fényből, és egy éven belül szeretnék bemutatni a technológiát. Nyolcvan évvel ezelőtt, az első atombombán dolgozó tudósok még úgy gondolták, a fényből nem lesz anyag. Ezt cáfolták meg az Imperial College London kutatói a Nature Photonics szaklapban közölt cikkükben. A problémát nagy energiájú lézerekkel és más olyan eszközökkel oldották meg, amelyek ma már elérhetőek, korábban viszont nem voltak azok.

Steven Rose, a kutatásban részt vevő tudós a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy elvben már tudják, hogyan kell fényből anyagot csinálni. A tudósok nem olyan gépet készítenek majd, ami mindennapi tárgyakat hoz létre lézerfényből: szabad szemmel láthatatlan, szubatomi részecskék fognak keletkezni.

Az eredeti ötletet két amerikai fizikus, Gregory Breit és John Wheeler írta le még 1934-ben. Leírásuk szerint nagyon ritkán, de két foton képes egy elektront és annak antianyag-megfelelőjét létrehozni, a pozitront. Arra azonban nem számítottak, hogy elméletükből valóság lehet, tanulmányaikban még azt írták, feltevésük tesztelése reménytelen.

Oliver Pike, a kutatás vezetője szerint a folyamat az egyik legelegánsabb demonstrációja Einstein híres egyenletének, amely bemutatja fény és anyag kapcsolatát: „A Breit-Wheeler folyamat az E=mc2 legegyszerűbb bemutatója.”

A tudósok több, különálló lépésben alakítják a fényt anyaggá. Egy aranylemezt meglőnek lézerrel, ezzel magas energiájú protonnyalábot hoznak létre, aztán hohlraum (kb. üres szoba) nevű speciális arany eszközre irányítják a lézert, amely olyan fényes fényt termel, mint amilyent a csillagok bocsátanak ki. Az utolsó lépésben az első fotonnyalábot beküldik a hohlraumba, ahol a két nyaláb összeütközik. A tudósok számításai szerint megfelelő beállítással százezer elektron-pozitron-párt tudnak létrehozni. 

Rovatok