Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes betegséget terjeszt a szél a világban

2014. május 20., kedd 14:37

Egy friss tanulmány szerint 12 ezer gyermek betegszik meg évente az úgynevezett Kawasaki-kórban Japánban, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, méghozzá Kína északkeleti régióiból érkező szelek miatt. Az eredmények szerint a betegség egyik oka egy levegőben fellelhető toxin, amelyet a szél szállít el ebből a térségről.

A kór jellemzően 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyerekeket betegít meg. A tünetek közé tartozik a láz, a foltokban jelentkező vörös kiütések, bőrpír és a hámló kezek-lábak. Ugyan a betegség kezelhető antibiotikumokkal, de gyakran vezet a koszorúerek gyulladásához, verőértágulathoz, belső vérzéshez, akár szívrohamhoz is. A kutatók úgy vélik, egy olyan fertőző betegséggel állnak szemben, amit egy azonosítatlan mikroba okoz, mások úgy vélik, hogy a szervezet toxinra adott immunválaszáról van csupán szó.

Korábbi kutatásokra alapozva a barcelonai klimatológiai intézet egyik matematikai ökológusa Xavier Rodo azt állítja, hogy az Egyesült Államokban és Japánban az évszakoknak megfelelően egybeesnek a Kawasaki-megbetegedések a Közép-Ázsia felől érkező szelek miatt. A kutatók úgy gondolják, hogy azokról a területekről eredhet a kór, ahol magas szinten folyik a mezőgazdasági művelés – mint az Észak-Kínai Alföld –, és egy a növényeken élő gomba méreganyaga okozhatja a Kawasaki-betegséget.

A jelenlegi kutatások visszamenőleg 1970 és 2010 közötti időszak egészségügyi nyilvántartásait átvizsgálva folynak. A kutatók megnézték azokat a napokat, amikor a legtöbb tüneteket produkáló eset történt több nagyvárosban, köztük Tokióban. Számítógépes modellek segítségével keresték arra a kérdésre a választ, hogy a légáramlások szelei vajon honnan érkezhettek a megelőző napokban. Mivel a betegség lappangási ideje nem ismert, a kutatók megvizsgálták a hátramaradt napokat is.

Rodo sok időt töltött Kína északkeleti régióiban és rájött, hogy az uralkodó szél két napig érte el Japánt és a gyerekek tünetei pedig átlagosan 2,5 nap alatt jelentkeztek, tehát a betegség lappangási ideje körülbelül fél napra tehető. Annak a lehetőségét is megvizsgálta, hogy a gyerekek közötti fertőzésről lehet szó. Ám a környék legtöbb nagyvárosában élő gyerekek is megbetegedtek, ugyanazon a napon, amikor a szél irányt váltott. Ezáltal nehéz a kiváltó ok pontos meghatározása, főleg, ha feltételezzük a gyerekek átadják egymásnak a betegséget. A kutató szerint kell, hogy legyen egy olyan toxin vagy valamilyen környezeti szer, ami kiváltja a tüneteket. Ráadásul összefüggést fedezett fel a csapat a szennyezőanyagok és a pollen szintje között.

A vizsgálatok Japántól az északkeleti kínai területekig folytak. A mintákban különböző fajokat azonosítottak, köztük a Candida gomba nemzetség fajait, amik hasonló tüneteket produkálnak egereken végzett kísérletekben is. A kutató nem állítja, hogy ez az egy gombanemzetség a kiváltó ok, és hangsúlyozta, hogy a betegség pontos oka még nem egészen feltárt. Szüksége van további kutatásokra az Egyesült Államokban. A Floridában kutatásokat folytató Dale Griffin környezeti mikrobiológus szerint az eredmények elég meggyőzően mutatták be, hogy egy mikrobiális toxin egyik típusa okozza a bajt.

Anne Rowly, a chicagói Northwestern University fertőzőgyermekbetegség-specialistája szkeptikusan fogadta a tanulmányt, és emlékezetett arra, hogy több betegség, például az AIDS vagy a járványos gyermekbénulás okának is azonosítatlan méreganyagokat véltek, mielőtt a fertőző ágenseket leírták volna.

Rovatok