Index Vakbarát Hírportál

Ritka mélytengeri halszörny vetődött partra

2014. május 20., kedd 15:00

Észak-Karolinában a napokban félelmetes külsejű halat sodort partra a tenger Nags Head közelében. Az állat agyarra emlékeztető fogaival sokkolta az arra látogatókat. Habár élve került a partra, valószínűsíthető, hogy az egyed beteg volt – írja a Nature World News.

A még élve partra került hal latin neve Alepisaurus ferox, a sugarasúszójú halak osztályába sorolható, 2 méter hosszúra is megnőhet, és a nyílt óceánok éjszakai ragadozóinak egyike, ami ritkán bukkan fel partközelben. Kiemelkedő, tüskés hátúszóiról és hatalmas agyarszerű fogairól könnyen felismerhető. Életviteléről még keveset tudnak a kutatók, trópusi és szubtrópusi óceánok vizében él, de Grönlandon és Izlandon is észlelték már.

A fiatal egyedek hermafroditák (rendelkeznek hím és női nemi szervekkel is), de a felnőtt hermafrodita példányokra még nincs bizonyíték. Az állat testén nincsenek pikkelyek, és kisebb halakkal, rákokkal táplálkozik. Emberi fogyasztásra kevéssé alkalmas, mert húsa kissé pépszerű, viszont cápák, fókák és nagyobb halak szívesen fogyasztják ezeket a sugaras úszójú halakat, bizarr külsejük ellenére.

Rovatok