Index Vakbarát Hírportál

Lebontják a kínai szfinxet

2014. május 25., vasárnap 17:14

Az észak-kínai Hopejben megépítették a gízai nagy szfinx tökéletes másolatát. Az MTI azt írja, a szobornak már csak napjai vannak hátra, ugyanis hamarosan lebontják.

A szfinxet a tartomány székhelyének külvárosában építették fel egy falu mellé; eredetileg egy kulturális park dísze lett volna, de filmforgatási díszletnek is alkalmas volt. A 20 méter magas, több mint 60 méter hosszú, oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló replika megépítését Egyiptomban nem tartották jó ötletnek; ezt ki is fejtették a világörökségi listát készítő UNESCO-nak.

A sicsiacsuangi illetékes szerint a kínai szfinx csak ideiglenesen van a mostani helyén. A szobor és környéke néhány mozi- és tévéfilm forgatásánál szolgál majd helyszínül, de ha ezekkel végeztek, a szobrot lebontják. Mint elmondta, szeretnék tiszteletben tartani a világ kulturális örökségeit, egyben bocsánatot kérnek az esetleges félreértésért.

Kínában országszerte elterjedtek a különböző világfaluk, amelyekben a világ építészeti nevezetességei is megtalálhatók: a repertoárban éppúgy elfér az Eiffel-torony, mint a budapesti Hősök tere, vagy a washingtoni Fehér Ház. A kínai szfinxet viszont a kínai online közönség is kritkusan fogadta.

Rovatok