Index Vakbarát Hírportál

A kínai nagy fail: tavat akartak, sivatag lett

2014. május 27., kedd 16:35

Mesterséges tavat szerettek volna létrehozni a kínai Csengcsou városban, Henan tartomány fővárosában. A dolog nem igazán úgy sült el, ahogy tervezték, a tó helyén egy hatalmas sivatag lett, homokbuckákkal és minden hozzávalóval. Az egykori tómeder most tele van homokkal, tíz méter magas dűnékkel. A terület nagyjából négy focipályának felel meg. A helyi lakosoknak persze nem tetszik a dolog.

Pedig az ötlet egészen jó volt, egy kisebb mesterséges tavat szerettek volna a város határában, ahová majd kirándulni járnak a helyiek. A vizet a közeli természetes tóból szerezték volna. Homokos partot szerettek volna, ehhez több száz tonna homokot hozattak - ebből lett a sivatag.

A természet ugyanis nem volt együttműködő a nagyratörő tervekkel. A földalatti vízforrás elapadt, a kiásott homok pedig terjeszkedni kezdett. Végül hatalmas területet tett teljesen használhatatlanná a sivatag.

Nagy probléma, hogy a homokot a szelek a város központjába is befújják, az helyiek így kénytelenek maszkot hordani. Az autók is megsínylik az állandó küzdelmet az apró szemű homokkal, ami a helyi növényzetet is kiirtja lassan.

Rovatok