Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes a föld alatti szén

2014. május 27., kedd 09:17

A talaj alatti kőzetekben nagy mélységben rejlő szén újabb, eddig alábecsült fenyegetést jelent a Föld éghajlatára – állapította meg egy új amerikai tanulmány. A Nebraska állambeli Nagy-síkságon (Great Plains) végzett vizsgálat alapján az üledékrétegek alatt egy akár hat méter mélységet is elérő föld alatti raktár rendkívül gazdag szénben – írták a tudósok a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az ilyen mélységben felfedezett szénkészlet arra utal, hogy a föld alatt rejlő szén mennyiségét eddig alábecsülték, írja az MTI. Ha talajpusztulás, emberi tevékenység – bányászat, mezőgazdaság vagy erdőirtás – miatt felszínre kerül, akkor szén-dioxiddá válhat, így a klímaváltozás egyik tényezője lehet.

"Sok lehet a szén olyan mélységben, ahol senki sem méri a mennyiségét. A területet érintő legtöbb kutatás a felszín alatti harminc centiméterre korlátozódik" – mondta Erika Marin-Spinotta, a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatókat érdeklő réteg 13-15 ezer évvel ezelőtt alakult ki, akkoriban a felszínen. Ma azonban néhol hatméteres mélységben került, miután körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű üledék kezdett halmozódni fölé. A világon máshol is létezhetnek ilyen föld alatti készletek a sokféle üledék alatt. Az ott tárolt szén egy része soha nem éri el a légkört, így semmilyen szerepet nem játszik az éghajlat melegedésében. Egyes rétegek azonban újra felszínre kerülhetnek, és szén-dioxid keletkezhet belőlük.

Rovatok