Index Vakbarát Hírportál

A Pluto visszavág: megint bolygó lenne

2014. május 28., szerda 16:29

A Plutót 2006-ban fosztották meg státuszától, a Naprendszer egykori kilencedik bolygója azóta csupán kisbolygóként szerepel. Már akkor voltak olyan csillagászok, akik petíciót írtak alá, hogy ne fosszák meg a Plutót bolygóságától.

A kisbolygó megmentője most a Hubble űrteleszkóp lehet. A lefokozás óta nagyon sok mindent megtudtunk a Plutóról, amelyek alapján akár megint bolygó lehetne.

Tudjuk például, hogy öt holdja van, ami elég szép szám ahhoz képest, hogy nem is bolygóról van szó. Azt is tudjuk már, hogy ez a legnagyobb égitest a Neptunuszon kívül eső pályán a Naprendszerben.

Volt egy riválisa, az Eris, ezt 2005-ben fedezték fel a csillagászok. Eleinte azt gondolták róla, hogy nagyobb is, mint a Pluto, de azóta kiderült, hogy tévesen gondolták ezt.

Más csillagászok felfedezték, hogy a Plutónak légköre is van. A metánból álló légkör miatt 2767 kilométer a bolygó átmérője, ami nagyobb, mint az Eris átmérője. Igaz, nem sokkal. A pontos átmérőt 2015 júliusában tudhatjuk meg, amikor a NASA műholdja elhalad a kisbolygó mellett.

A kisbolygó státusz mellett érvelőknek azonban van egy komoly érve. A bolygóság egyik feltétele, hogy az égitestnek ki kell söpörni minden törmeléket a pályájáról, ezt pedig a Pluto nem tette meg.

Rovatok