Index Vakbarát Hírportál

Gyémántbolygókkal van tele az univerzum

2014. május 28., szerda 17:04

Sokkal gyakoribbak a szénbolygók, mint eddig gondolták, ezek egy részében hatalmas mennyiségű gyémánt és grafit van. A Yale Egyetem csillagászai szerint ezek a bolygók rengeteg kérdést vetnek fel az éghajlatukról, lemezmozgásaikról és arról, hogy lehet-e rajtuk élet.

A Földön meglehetősen szűkös erőforrás a szén, pedig elengedhetetlen feltétele az élet kialakulásának – mondta John Moriarty kutatásvezető. Kérdés, hogy a szénben gazdag környezet hogyan befolyásolja a lakhatóságot. A mostani kutatásban erre is keresik a választ.

A kutatás másik tagja, Nikku Madhusudhan 2012 októberében jelentetett meg egy tanulmányt, amelyben azt állítja, hogy a 55 Cancri e kőzetbolygó nagy része gyémánt és grafit. A csillagászok azt gondolják, hogy a bolygók túlnyomó többsége olyan mint a Föld, vagyis nagyrészt vasból, oxigénből, magnéziumból és szilíciumból állnak, csak kis részük szén.

Az igazi szénbolygókon azonban a szén mennyisége elérheti akár a bolygó tömegének kétharmadát is. Összehasonlításként, a Földön ez 0,005 százalék.

A csillagászok új módszert dolgoztak ki annak megállapítására, hogy egy bolygónak mekkora rész szénalapú. Kiderült, hogy a bolygók összetétele igencsak változatos lehet. Így felmerül a kérdés, hogy a Földhöz hasonló kőzetbolygók a tipikusak vagy a Föld inkább a szokatlan kategóriába tartozik.

Rovatok