Index Vakbarát Hírportál

Megint hatan vannak az űrállomáson

2014. május 29., csütörtök 07:39

Egy amerikai, egy orosz és egy német asztronautával a fedélzetén elindult szerdán a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz-űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), írja az MTI.

A rakétát közép-európai idő szerint 21 óra 57 perckor indították el, az űrhajó 3 óra 44 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra. Hatórás útja fennakadások nélkül telt.

Az amerikai Reid Wisemanra, az orosz Max Szurajevre és a német Alexander Gerstre hatórányi utazás várt az ISS-ig, ahol fél évet töltenek majd. Szurajev tapasztalt űrhajós, két társa azonban újonc.

A nemzetközi űrállomáson eddig az amerikai Steve Swanson, illetve az orosz Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyemijev teljesített szolgálatot. Az újabb űrhajósok megérkezésével teljessé, vagyis hatfőssé vált az ISS legénysége.

Oroszország két hete közölte, 2020 után nem kíván együttműködni az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson. A döntés azzal függ össze, hogy Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek – mondta Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy Oroszország 2020 után az ISS helyett "új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra" fogja fordítani eszközeit és szellemi kapacitásait.

Rovatok