Index Vakbarát Hírportál

Valami villant az űrben

2014. május 29., csütörtök 17:09

A NASA Swift műholdja éles villanást észlelt az Androméda galaxis irányából. Ez a hozzánk legközelebb eső nagyobb galaxis. A csillagászok elsőre gammakitörésnek vélték a villanást, amely nagyon sok értékes adattal szolgálhat kutatásaikhoz.

A Swift űrszondának is ez az elsődleges feladata, hogy gammakitöréseket figyeljen meg. Három műszere együtt figyeli a gammakitöréseket és az utófénylést gamma-, röntgen-, ultraibolya- és optikai sávban.

A gammakitörés a legfényesebb jelenség a világegyetemben (az ősrobbanás után). Néhány milliszekundumtól néhány percig tartanak és gyakran követi őket utófénylés más hullámhosszokon. Többségük nagy tömegű csillagok életének végén jön létre, igen erős kitörésről van szó.

A Swift érzékelése után a hír pillanatok alatt elterjedt a csillagászati közösségben, az adatszerverek össze is omlottak a nagy érdeklődés hatására. A kitörés közelsége (alig 2,5 millió fényév) miatt a kutatók már azon kezdtek el spekulálni, hogy a neutrinofigyelők, mint az IceCube Detector észlelik-e a jelenséget.

A kitörés néhány óráig izgalomba tartotta a csillagászokat, majd jött a kiábrándító NASA-közlemény. A Swift csapata újra elemezte az adatokat és szerintük nem az a kitörés forrása, amit eredetileg megadtak. A kitörést tévesen azonosították be újként, ráadásul az erejét is túlbecsülték. Ehelyett egy átlagos röntgensugárzásról van szó, amelyet korábban már katalogizáltak.

Rovatok