Index Vakbarát Hírportál

16 év után tudtak újra beszélgetni a műholddal

2014. május 30., péntek 16:17

Egy lelkes csapat 16 év után sikeres kétoldalú kapcsolatot tudott létesíteni egy műholddal, a Sun-Earth Explorer 3-mal (ISEE-3). A műholdat 1978-ban bocsátották fel és a 80-as években a naptevékenységet figyelték vele.

Miután a műhold teljesítette küldetését, a NASA a Hold gravitációjának segítségével Napkörüli pályára küldte. Az ISEE-3 a Föld pályáján haladt, a kapcsolat hivatalosan 1998-ban szűnt meg vele.

Sok évvel később a műhold a Föld mögött tűnt fel. Ekkor jutott eszébe néhány lelkes csillagásznak, hogy megpróbálják felvenni a kapcsolatot a műholddal. Arra nem volt lehetőség, hogy a NASA erőforrásait is felhasználják, így már utat kellett keresniük.

Annak azonban nem volt akadálya, hogy a NASA átadja a műhold irányításának kulcsait a ISEE-3 Reboot Projectnek. A kapcsolat sikerült, a csapat azt írta blogjában, hogy sikerült létrehozni a kétoldalú kommunikációt. A következő napokban megpróbálják kideríteni a műhold állapotát és beindítani a hajtóműveket, hogy ismét Föld-körüli pályára állítsák.

Rovatok