Index Vakbarát Hírportál

Elnémultak a hawaii tücskök

2014. május 30., péntek 11:02

A Hawaii-n élő tücskök hímei elvesztették ciripelő képességüket. Több szigeten is megfigyelték ezt a jelenséget, amely egymástól teljesen függetlenül következett be, mégis ugyanazzal az eredménnyel járt.

A változással a paraziták támadását próbálták megelőzni a tücskök. A módosulás alig húsz generáció alatt ment végbe, vagyis az emberek számára is észlelhető időtartam alatt.

Ez a felfedezés azért fontos, mert így meg tudjuk figyelni a konvergens evolúciót, amikor különböző csoportok egymástól függetlenül ugyanazt a tulajdonságot fejlesztik ki.

A tücskök szárnyaik összedörzsölésével adják ki a ciripelő hangot. Nagyjából olyan, mintha ujjhegyünket egy fésűn húznánk végig. A ciripeléssel a nőstényeket kápráztatják el, vagyis a szaporodáshoz szükséges.

Hawaii-n azonban a ciripelés a halálos parazitákat is vonzotta. Az Ormia ochracea a tücsökbe ültette lárváit, azok a testben fejlődtek ki, egy hét alatt megölve a tücsköt.

Egyik faj sem őshonos a szigeteken, az elmúlt évszázad végén kerültek oda. A tücskök valószínűleg Óceániából, a parazita pedig az amerikai kontinensről.

A mutációval megváltozott a tücskök szárnyának alakja, amellyel már képtelenek hangot kiadni. Az alig húsz generáció alatt bekövetkezett változás nagyon gyorsnak számít az evolúcióban. Először Kauai szigeten vették észre 2003-ban, hogy a hím tücskök 95 százaléka nem ciripel. Két évvel később már Oahu szigeten is ez volt a helyzet, a sziget egyébként 101 kilométerre van Kauaitól.

Az érdekesség az, hogy a tücsköket megvizsgálva kiderült, hogy egymástól teljesen független mutáció következett be a két szigeten. Az Oahu szigeti tücskök szárnya más formájú lett a ciripelő tulajdonság elvesztésekor, mint a Kauai szigeten élő tücsköké. A kutatók genetikai vizsgálattal is bizonyították feltevéseiket.

Rovatok