Index Vakbarát Hírportál

Mars-ejtőernyőt tesztel a NASA

2014. június 2., hétfő 12:07

A NASA egy hatalmas, csészealjszerű ejtőernyőt fog tesztelni, amit a marsi teherszállításra tervezett űrjárműhöz szánnak – írja az MTI. Az automatikus leszállóegységekhez és Mars-szondákhoz a NASA már évtizedek óta gyárt kisebb ejtőernyőket, de ha űrhajósokat is a bolygóra akarnak küldeni, ahhoz már új eszközök kellenek.

A tesztelést Hawaii-on végzi a NASA. Ha az időjárás megengedi, egy nagy magasságokra tervezett hőlégballonnal felszállnak Kauai szigetéről 37 kilométer magasba, a Csendes-óceán fölé; innen fogják ledobni a magukkal vitt tesztjárművet. Ezután a jármű beindítja a rakétáit, és 55 kilométer magasra lövi fel magát. Ebben a magasságban a viszonyok hasonlóak a Mars ritkás légköréhez.

Mikor a jármű a Föld felé zuhan, a hatalmas ejtőernyőnek ki kell nyílnia, hogy az óceáni landolás felé irányítsa azt. A visszatérést a járműre szerelt kamerákon élőben lehet majd nézni. Látványos manőver lesz, mert a visszatéréskor az űreszköz a hangsebesség négyszeresével fog haladni. A mérnökök épp emiatt aggódnak: elképzelhető, hogy az első próbálkozás nem lesz sikeres.

Ha megszerezzük az adatokat, én már azzal is boldog leszek.

– mondta a projektet vezető Mark Adler, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

Rovatok