Index Vakbarát Hírportál

Obama megtisztítja az energiaszektort

2014. június 2., hétfő 17:04

Az USA környezetvédelmi ügynöksége, az EPA (Environmental Protection Agency) bejelentette, hogy az erőműveknek a 2005-ös szinthez képest 30 százalékkal kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra. Ez a legnagyobb lépés, amit az Obama-adminisztráció tett a klímaváltozás ellen. 

A szövetségi államoknak egyenként ki kell dolgozniuk, hogyan fognak megfelelni ennek az elvárásnak. A részletek egyelőre nem ismertek. Az ügynökség szerint az erőművek csökkentése egyenértékű a kocsik, kamionok szennyezésének szabályozásával, amit kétharmadával vágnának vissza. 

A szénipar szerint viszont a szabályozás magasabb számlákat és folyamatos áramszüneteket fog okozni. Az American Coalition for Clean Coal Electricity vezérigazgatója szerint a lépés egyenesen Amerika következő energiakrízisét hozza el.

Az EPA szerint viszont az államoknak kell majd dönteniük a csökkentés pontos végrehajtásáról, és nagyon sok lehetőség közül választhatnak majd, az egész a rugalmasságról szól. A szabály 2016. június harmincadikán lép majd életbe, néhány állam azonban engedményt kaphat, 2017-es dátummal. Azok az államok, akik együtt dolgoznának ki tervet, 2018-ig kapnak haladékot.

A szabályozás ezer, fosszilis energiaforrásokkal működő erőművet érint, nagy részük földgázt és szenet éget. Az EPA szerint az eredmény akár hatezer korai halálozás és 150 ezer asztmás roham elkerülése lehet. Ráadásul az ügynökség szerint 2030-ra akár nyolc százalékkal is csökkenhetnek majd a számlák.

Rovatok