Index Vakbarát Hírportál

A paleo étrend nem csökkenti az étvágyat

2014. június 3., kedd 09:39

A mostanában népszerű paleo étrend – ami arra alapul, hogy az őseink főleg szálas takarmányon éltek – mégsem olyan jó étvágycsökkentő, mint korábban hitték. Legalábbis erre utalnak egy friss, a bélbaktériumokat vizsgáló tanulmány eredményei.

A tanulmányban a kutatók emberi, illetve dzseládapáviánoktól vett bélbaktériumokat vizsgáltak. A kísérlet során az előemésztett fűvel táplált baktériumok kevesebb, úgynevezett rövid láncú zsírsavat állítanak elő. Ezekre azért van szükség, mert ez indítja el az étvágycsökkenést előidéző bélhormonok termelését. Az előemésztett krumplival végzett tesztben a zsírsavtermelődés intenzívebb volt.

Nem találtunk arra utaló bizonyítékot, hogy az emberekenek füvet kéne enniük, így csökkentve az éhségérzetüket.

– mondta Timothy Barraclough, az Imperial College London munkatársa. Az eredmények azt sem igazolják, hogy a súlygyarapodás összefüggésben lenne azzal, hogy mit esznek manapság, és mit ettek az ősemberek annak idején.

A paleontológusok szerint a korai előemberek jóval több növényt ettek, mint az emberek manapság. A mostani tanulmány viszont azt igazolja, hogy kizárólag a burgonya tudta beindítani a rövid láncú zsírsavak és hormonok termelődését.

Érdekes adalék, hogy bár a páviánok főleg zöld növényeket esznek, láthatóan nekik is több étvágycsökkentő hormont termel a szervezetük a krumplidiéta hatására.

– mondta Barraclough.

A paleo étrend ennek ellenére nem elvetendő dolog. Az tudományos szempontból sem cáfolható, hogy a magas rosttartalmú ételek elősegítik az étel mozgását a belekben, és megőrzik a bélbaktériumok egészségét. 

Rovatok