Index Vakbarát Hírportál

Űrszemétradart épít a Lockheed Martin

2014. június 3., kedd 10:20

915 millió dolláros szerződést kötött hétfőn a Lockheed Martin az Egyesült Államok légierőjével; ennyiért fogják kiépíteni a több százezer űrszemétdarabka Föld körüli mozgását figyelő rendszert. Az új fejlesztéssel tízszer annyi űrszemetet lehet majd észlelni, mint a manapság használt, de több mint egy évtizedes technológiával.

A szerződésről hétfőn számoltak be a védelmi minisztérium hivatalos honlapján. A Lockheeden kívül a Raytheon is jelentkezett a pályázatra, de végül az előbbiek ajánlatát fogadták el.

Az űrszemét felügyeletét a Joint Space Operations Center (JSpOC) végzi; ők figyelmeztetnek, ha az űrszemét pályája keresztezné valamelyik műholdét, hogy az üzemeltetők időben tudják módosítani a műhold helyzetét.

200 roncsdarab, 2000 kilométerről

A Lockheed Martin vállalta, hogy kiépítenek egy S sávú radart a Marshall-szigeteki Kwajalein Atollnál, illetve egy másikat, Nyugat-Ausztráliában. A Kwajaleinre tervezett radar 2018-ra épülhet meg, a projekt összköltsége a kétmilliárd dollárt is meghaladhatja.

A radarok által befogott jeleket közvetlenül a JSpOC-hoz továbbítanák; maguk a rendszerek egy teniszlabdányi törmelékdarabot is be tudnak fogni 2000 kilométer távolságból. A légierő így összesen kétszázezer szemétdarabot tudna figyelni: műholdakat, rakétadarabokat, illetve az emberi tevékenység más maradványait. A mai radarok legfeljebb 23 ezer szemétdarabkát tudnak követni, ami kevesebb mint 5 százaléka a teljes törmelékfelhőnek.

Rovatok