Index Vakbarát Hírportál

Galaktikus ütközéstől lett karja az Andromédának

2014. június 4., szerda 09:23

Nagyjából 900 millió évvel ezelőtt az Androméda egy törpegalaxissal ütközött, valószínűleg ez okozta a gyűrűszerű spirális karjait. Egy számítógépes szimulációval jutottak erre az eredményre a Harvard kutatói.

Az Androméda a Tejútrendszerhez legközelebb eső galaxis, Messier 31 (M31) néven is ismert. Nagyjából 2,5 millió fényévnyire van innen. A csillagászok már hosszú évek óta próbálják megmagyarázni különös alakját, mert spirális struktúrájában olyan formák is vannak, amelyek leginkább koncentrikus körökre hasonlítanak.

A legnépszerűbb elmélet szerint a Messier 32 nevű törpegalaxis több száz millió évvel ezelőtt ütközött az Andromédával, ez hozta létre ezeket a köröket. A Messier 32-nek is egy hatalmas fekete lyuk volt a központjában.

Avi Loeb, a Harvard egyik csillagásza úgy jellemezte a mostani állapotot, mintha a Messier 32 egy apró szeplő lenne az Androméda arcán. Az ütközés előtt az Androméda valószínűleg lapos galaxis volt karok nélkül. Az ütközés hullámokat keltett, mintha egy követ dobnánk a vízbe. Ezek miatt jöttek létre a karok.

A szimulációban azt is megpróbálták megjósolni, merre halad tovább a törpegalaxis. Korábbi elméletek szerint a központ közelében haladna el a Messier 32, de a mostani szimuláció alapján inkább a csillaghalmaz peremén haladna végig.

A puskagolyóként áthaladó törpegalaxis valójában kétmilliárd év alatt teszi meg az utat.

Rovatok