Index Vakbarát Hírportál

Ebola pusztít Guineában, 208 halott

2014. június 5., csütörtök 10:38

Körülbelül 208-an haltak meg a Guineában pusztító ebolavírus miatt – jelentette az Egészségügyi Világszervezet. Május 29-e és június 1-je között a vírus legalább 21 emberrel végzett, és 37 megbetegedést regisztráltak. Az ebolás esetek száma ezzel 328-ra nőtt az országban; laborvizsgálatok igazolták, hogy a 191 beteggel az ebolavírus végzett.

A guineai halálesetek több mint felét az ország déli részén, Guekedou körzetében regisztrálták, ami a járvány kitörési központja lehetett. A szomszédos Sierra Lenoéban eközben három ebolás és tíz ebolagyanús megbetegedést regisztráltak. Itt hatan haltak meg, a Guineával szintén szomszédos Libériában tízen.

Az egészségügyi hatóságok szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy sokan nem hajlandók orvoshoz menni a betegséggel, inkább népi gyógymódokkal kúrálják magukat. Viszont az ebola az esetek 90 százalékában végez a beteggel, és még oltóanyagokkal sem lehet küzdeni ellene. A túlélési esélyt javíthatja, ha a betegséget időben regisztrálják és a beteg orvosi kezelést kap.

A WHO és a Doctors Without Borders szerint a potenciális fertőzöttek száma a 600-at is elérheti.

Rovatok