Index Vakbarát Hírportál

Új madár, új mókus, új béka, szevasztok!

2014. június 5., csütörtök 12:56

Óriás repülőmókus, világoszöld béka, szivárványszínű gyík és apró madár is szerepel annak a 367, mostanában fölfedezett fajnak a listáján, amiket a kínai Mekong folyó melletti erdőkben azonosítottak a kutatók 2012 és 2013 között.

A Mekong folyó több országon keresztül húzódik, a mellette burjánzó erdők számos fajnak adnak otthont. A most fölfedezett lényekből Thaiföldön találták a legtöbbet, de Kína is dobogós helyen végzett. Az alábbi listán az látható, hogy melyik országban azonosították először az új fajt, de ezek természetesen a szomszédos országokban is éppúgy felbukkanhatnak.

A Mekong környékén felfedezett állatok jól illusztrálják, hogy bár a civilizációs környezetváltozás ezerszeresére gyorsította az egyes fajok kihalását, más lények még sűrűn lakott régiókban is fennmaradhatnak. A most felfedezett, vörös-fehér bundás repülő mókust például egy laoszi húspiac környékén fedezték föl. Kambodzsában a fővárosban bukkantak rá egy eddig nem látott énekesmadár-fajra.

A mostani fölfedezések megerősítik, hogy a Mekong környékének biológiai sokszínűsége a világon az egyik legmagasabb. Ha szeretnénk megmenteni a most fölfedezett fajokat a kihalástól, és azt reméljük, hogy további, csodálatos teremtményeket találjunk, különösen fontos, hogy a kormányok is szerepet vállaljanak a terület védelméből.

– mondta Thomas Gray, a WWF Greater Mekong Species Programjának igazgatója.

Rovatok