Index Vakbarát Hírportál

Ilyen a tátott szájjal közeledő óriáscápa

2014. június 6., péntek 09:16

Lew Smart épp a tengerparton napozott, mikor meglátta, hogy nem messze tőle egy uszony szeli a víz felszínét. Nem ijedt meg, felkapta a kameráját, és a vízbe gázolt. Kicsit beljebb úszva látta meg, hogy egy ötméteres óriáscápával van dolga.

Az óriáscápa rémisztő nevével ellentétben nem jelent veszélyt az emberre, mivel planktont eszik. Viszont ezt elég látványosan teszi: hatalmas állkapcsát kitátva szűri át a beáramló tengervizet.

A videón látszik, ahogy a hatalmas állat elúszik a búvár mellett, aztán megfordul, és a férfihoz közel úszik el. Épp a kamerától nem messze tátja ki a száját, így úgy látszik, mintha kifejezetten az operatőrt akarná bekapni, de valójában tudomást sem vesz róla.

Smart ettől függetlenül azt mesélte az újságoknak, hogy alaposan meglódult az adrenalintermelése, mikor meglátta, mi történik, hirtelen azt hitte, hogy az állat őt is beszippantja. A szörfoktatóként dolgozó férfinek nem ez volt az első cápás kalandja, Balinál szörfözve megkergette már őt és társait egy ennél veszélyesebb faj.

Az elevenszülő óriáscápa akár 9-11 méteresre is megnőhet, és nem ritka, hogy európai vizekben is látható. Nem sokkal az angliai eset előtt egy kvadrokopterrel készített videó kapott nagy figyelmet, ezen is egy óriáscápa látszik, mellette egy csónakkal, hogy látni lehessen a méreteket.

Rovatok