Index Vakbarát Hírportál

Kettős bolygórendszert talált az európai műhold

2014. június 6., péntek 13:13

A COROT-küldetés adatainak elemzéséből kiderült, hogy a COROT-24 jelű csillagnak valószínűleg két bolygója is van, ezzel ez lehet a CoRoT első bolygórendszere. Az adatok elemzésében egy magyar csillagászt, Csizmadia Szilárd is részt vett.

A COROT csillagászati műhold, amelyet exobolygók megfigyelésére és asztroszeizmológiai vizsgálatokra indított a Francia Űrügynökség és az ESA 2006-ban. A 27 cm átmérőjű, négy négyzetfok látómezejű fedélzeti távcső a csillagok fényességváltozásait méri, amiből bolygók jelenlétére lehet következtetni.

A kutatócsoport a K1V színképtípusú csillag fénygörbéjében két olyan jelet is észlelt, melyek mindegyike egy-egy bolygó tranzitjára utalhat. A hozzájuk tartozó keringési periódusok 5,11 és 11,76 nap. Ha valóban bolygótranzitokról van szó, akkor a két bolygó mérete 3,7±0.4, illetve 5.0±0.5 földsugár és a COROT-24 az első csillag a küldetés rendkívül sikeres történetében, amely körül két bolygót is sikerült azonosítani, azaz ez lehet az első COROT-bolygórendszer.

Bár a bolygók léte még nem teljesen bizonyos, a fotometriai és spektroszkópiai adatok részletes elemzése és szimulációk alapján a kutatók szerint annak valószínűsége, hogy két, Neptunuszhoz hasonló méretű bolygó tranzitjáról van szó, 26-szor nagyobb, mint azé, hogy csak egy nagy bolygó és egy csillag fedése okozza a jeleket, illetve 900-szor nagyobb, mint annak a valószínűsége, hogy bolygó egyáltalán nincs is, hanem csak csillagfedések hozzák létre a fénygörbe jellegzetességeit. A radiális sebességekben megfigyelhető egy hosszú periódusú moduláció is, amit esetleg egy 1,5 jupitertömegű, a csillagtól 1,8 csillagászati egységre keringő harmadik bolygó okozhat, de ennek eldöntésére további mérések és adatelemzés szükséges.

Rovatok