Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz a NASA hiperhajtóműves űrhajója

2014. június 11., szerda 13:15

A NASA fizikusa, dr. Harold White már 2012-ben azzal sokkolta a világot, hogy a Star Trekben látott hiperhajtómű valósággá válhat. Most a munkatársaival egy élethű dizájnnal is előálltak, így már el tudjuk képzelni, hogy milyen lesz a következő X-Wing videojáték a fénysebességnél is gyorsabb űrhajó.

Az újdonság tulajdonképpen az, hogy White már egy művésszel is összefogott, hogy létrejöjjön a nagy mű. Mark Rademaker segített megrajzolni a fehér űrhajót, amely két baromi nagy gyűrű segítségével gyorsul majd hihetetlen sebességre.

Hogyan működik egy ilyen hiperhajtómű? Az űrhajó maga előtt tömörítené, mögötte pedig kibővítené a teret – ezzel a módszerrel gyakorlatilag mozgás nélkül tudna haladni, és semlegesíthető lenne az egyéb utazási módszerekkel járó kellemetlenség is.

A térhajlítással foglalkozó fizikusok még vitatkoznak arról, hogy mennyi energiát igényelne egy ilyen hajtómű. Egyesek szerint csak egy Jupiter méretű bolygó tudná elegendő szuflával ellátni az űrhajót, White szerint azonban ha optimalizálják a tér-idő buborék vastagságát és kordában tartják a tér-idő merevséget befolyásoló rezonanciát, akkor 500 kilogramm üzemanyag is elég lesz a fénysebesség tízszeresének eléréséhez.

Rovatok