Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a világ legkisebb csillagát

2014. június 12., csütörtök 14:34

Csillagászok megtalálhatták az eddig ismert legkisebb csillagot. És ez nem csak a legkisebb csillag, hanem a lehető legkisebb csillag, ami egyáltalán kialakulhat. Ha ennél is kisebb lenne, akkor már nem lehetne csillagnak nevezni.

A csillag neve 2MASS J05233822-1403022. Fénye alig nyolcad része a Nap fényének, hőmérséklete 1800°C, a Napé ugye 5600°C. Átmérője 0,09-ed része a Nap étmérőjének.

Viszonylag közel van, nagyjából negyven fényévnyire innen. Ennek ellenére szabad szemmel szinte láthatatlan, mert annyira gyenge a fénye. Elég nagy távcsőre van szükség ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyük.

Honnan tudják a csillagászok, hogy tényleg csillagról van szó. A definíció szerint nukleáris energiát termel, így saját fénnyel rendelkezik. Ezért csillag a Nap és ezért nem az a Jupiter. Tömegének alsó határát a stabil hidrogénfúzió elindításához szükséges maghőmérséklet jelöli ki, az ennél könnyebb égitestek a barna törpék, melyek magjában csak a deutérium fúziója indul be, ami hamar el is fogy.

Tömegük túl kicsi ahhoz, hogy belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak. Általánosságban az a szabály, hogy minél kisebb egy csillag tömege, annál alacsonyabb a hőmérséklete is. Egészen a barna törpékig, ennél a méretnél ugyanis már az alacsonyabb hőmérséklet nagyobb átmérőt jelent.

A most talált csillag nem barna törpe, hanem a lehető legkisebb átmérő, ami még csillagként viselkedik. Egyben a legkisebb tömegű és leghidegebb is, amit ismernek. Ha ennél kisebb lenne, akkor már nem csillag lenne, hanem barna törpe.

Rovatok