Index Vakbarát Hírportál

Levizelik a hátsó kereket és orosz szerelmes dalokat hallgatnak

2014. június 12., csütörtök 07:57

Az űrhajósok nagyon fegyelmezett, magasan képzett szakemberek. Kiválasztásuk után még évekig tart a kiképzésük, amelynek végén elboldogulnak a legbonyolultabb szerkezettel is az űrhajón, arról nem is beszélve, hogy meg tudják javítani a Nemzetközi Űrállomás hibáit.

Ennek ellenére ők sem bíznak semmit a véletlenre, évek alatt kialakult szokásokat, rituálékat tartanak be kínos gondossággal. A BBC összeszedte, melyek ezek. Főleg a bajkonuri rituálékra koncentráltak, hiszen jelenleg ez az egyetlen hely, ahonnan embert tudnak küldeni az űrállomásra a Szojuzokkal.

Az űrhajósoknak a következő rituálékon kell átesniük, még mielőtt egyáltalán eszükbe jutna beszállni a Szojuzba.

Pompom-lányok

Amikor az űrhajósok már a Szojuz felé tartanak egyforma színű ruháikban, egy sor vezérszurkolóval találkoznak. A lányok színes pompomokat ráznak, pont mint az amerikai sportmérkőzéseken. Ezzel üdvözlik az űrközpontot elhagyó űrhajósokat. A szokás eredete ismeretlen, de egy utazás sem indulhat el enélkül.

Forgószék

Bár az út csak hat óráig tart manapság a Földről az űrállomásra, a legnehezebb része az indulás. Amikor a gyorsulás miatt sokan rosszul lehetnek, és ez igen kellemetlenné teheti az utat. hogy megelőzzék a rosszullétet, indulás előtt mindenkit beleültetnek egy forgószékbe, amelyet még fejjel lefelé is megforgatnak, hogy biztosan kijöjjön, ami ki akar jönni. Sokan megkérdőjelezik a módszer hatékonyságát, mégsem indulnak el enélkül az űrhajósok.

Saját fa

Bajkonur egyik legjellegzetesebb útja a fákkal szegélyezett ösvény. A fákat az elmúlt ötven évben ültették, mindegyik fa egy-egy űrhajóst jelképez. Nem csak azoknak van itt fájuk, akik eljutottak az űrbe, azokra is emlékeznek, akik nem jöttek vissza onnan.

A mai szokás, hogy minden űrhajós maga ülteti ki a saját fáját. Utazás előtt kell felásni a talajt, mindegy, hogy a téli fagyos földet kell megmozgatni vagy a tavaszi puhábbat.

Filmnézés

Az utazás előtti éjszaka filmet kell nézni. Nem is akármit, hanem az 1970-ben készült A sivatag fehér Napja című filmet. Ez egy szovjet katonáról szól, aki az orosz polgárháborúban harcolt. A filmet a szovjet westernként ismerik. A hetvenes évek óta minden Bajkonurból induló űrhajós megnézi.

Aláírás

Oroszországban mindent alá kell írni és ez igaz az űrhajóra is. Az űrhajósoknak indulás előtt alá kell írniuk, hogy az űrhajó készen áll az indulásra. Ami azért elég furcsa, hiszen nem vettek részt az építésben. A helyi múzeum falát is alá kell írniuk, az elmúlt évtizedekben minden innen repülő űrhajós neve szerepel ezen a falon.

Pénzérmék

Szerencsétlenségnek számít, ha az űrhajósok látják, ahogy az űrhajót a felteszik a kilövőállomásra. De a családtagoknak, mérnököknek is vannak hagyományaik. Az űrhajó alá pénzérméket tesznek, hogy a hatalmas súly alatt kilapuljanak. Ez szerencsét hoz az útra. A már kilövés előtt álló űrhajót pedig egy pap áldja meg.

Játék

Az űrhajóskabinban mindig lóg egy plüssállat. A legutóbbi küldetésen egy kicsi sárga zsiráf volt, amely az amerikai űrhajós, Reid Wiseman lányáé. A játékok azonban nem csupán babonából vannak ott, azt is mutatják, mikortól vannak súlytalanságban az űrhajósok.

Szerelmes dalok

Az orosz űrhajózás történetében csak négyen haltak meg a küldetések alatt, 1967-ben a Szojuz 1 pilótája, Vladimir Kumarov, illetve 1971-ben a Szojuz 11 háromtagú legénysége. Hagyományosan úgy tartják, ha valami egyszer működik egy sikeres küldetésnél, azt meg kell tartani.

Az egyik ilyen hagyomány még Gagarinhoz kapcsolódik. Amikor be volt zárba a kabinba az indulás előtt, semmit nem tudott csinálni, ezért arra kérte az irányítóközpontot, hogy tegyenek fel valamilyen zenét. Orosz szerelmes dalokat játszottak neki. Ma ugyanez történik, bár a küldetés tajgai együtt választják ki a playlistet, orosz szerelmes dalok mindig vannak közöttük.

A hátsó kerék

Ez a hagyomány szintén Gagarinhoz nyúlik vissza: az első űrhajós útban az űrhajó felé arra kérte az őt szállító buszt, hogy álljon meg egy pillanatra, hogy könnyíthessen magán. A hátsó jobboldali kereket vizelte le. Azóta a többi űrhajósnak is meg kell állnia még ma is. A női űrhajósok sem akarnak kimaradni, ők üvegcséből öntik le a kereket.

A törülköző

Douglas Adams óta minden űrutazó tisztában van azzal, hogy a legfontosabb dolog, amit nem szabad otthon hagyni, a törülköző.

Rovatok