Index Vakbarát Hírportál

A kicsi pók esete a hatalmas hangyával

2014. június 13., péntek 13:51

A természetben nem gyakori, hogy egy apró állat küzdelemben legyőzi nála sokkal nagyobb áldozatát. A Negev sivatagban élő pici pók azonban rendszeresen nekimegy a nála többször nagyobb hangyának és rutinosan végez vele.

Stano Pekár, a cseh Masaryk University kutatója vizsgálta a kérdéses pókot, ami szinte kizárólag a Messor arenarius hangyákkal táplálkozik. A hangyák nagyjából 17 milliméteresre nőnek meg, így a három milliméteres pókhoz képest óriásnak számítanak.

A kutatók meglepetésére a kicsi pók, a Zodarion cyrenaicum módszeresen vadászik a nagyobb hangyákra. Sőt, kifejezetten a Messor arenarius faj egyedeit szereti elfogyasztani. Ez azért is furcsa, mert más Zodarion fajoknak megfelel a többi hangyafaj is, amelyek jobban illeszkednek a méreteikhez.

Valószínűleg azért vadásznak pont erre a fajra, mert képesek felismerni a hangya által kibocsátott feromont, ami egy speciális kémiai anyag. Különbség van a nagyobb nőstények és a fiatal pókok között is: a nőstények a legnagyobb hangyák közül válogatnak, a fiatal pókok a kisebbekkel is megelégszenek, bár még ezek is jóval nagyobbak náluk.

A hangyákat nem csoportosan támadják meg, hanem egyéni küzdelemben. Általában egyetlen csípés elég ahhoz, hogy mozgásképtelenné tegyék a hangyát. Máshogy támadnak a nőstények és a fiatal pókok: a kisebb pókok képesek felmászni a hangyára és onnan beadni a végső csapást. Így elkerülik azt is, hogy a vergődő állat megsértse őket.

Rovatok