Index Vakbarát Hírportál

A rákoknak sem ártana egy jó pszichológus!

2014. június 13., péntek 18:48

Eddig túl primitívnek gondolták a rákféléket ahhoz, hogy képesek legyenek a szorongáshoz hasonló összetett érzelmekre. Egy friss kutatás erre rácáfol.

A tudomány szerint a rákfélék annyira primitív állatfaj, hogy képtelenek olyan összetett érzésekre, mint a szorongás, azonban egy friss kutatás erre rácáfol, írja az MTI. A Bordeaux-i Egyetem kutatócsoportja feszült helyzetbe állította a rákokat egy elektromos mező használatával, majd egy kereszt alakú tartályba helyezték őket, aminek két végét világosan, másik két végén sötéten hagyták, ami rákoknak kedvező környezetnek számít.

A teszt szerint egy naiv, vagyis az elektromos mezőt nem ismerő rák gond nélkül bemerészkedik a kereszt alakú tartály mind a négy végébe, valamennyivel előnybe helyezve a sötétebb, vagyis a számára kedvezőbb részeket. Azonban egy korábban kellemetlen élménynek, vagyis az elektromos mezőnek kitett rák nyugtalan állapotban soha nem merészkedik a világosabb, ismeretlen részbe és megmarad a számára kedvező vizeknél.

A Science tudomány folyóirat készítői szerint a rákok szerotonint termelnek, amit az agy bocsát ki szorongás esetén. Viszont a szorongás elleni készítmény beadása után az állat ismét elkezd kevésbé óvatosan viselkedni, és folytatja a felfedezést, aminek akár egy ragadozóval való találkozó is lehet az eredménye. A kutatást vezető Daniel Cattaert szerint ez a szorongásra emlékeztető viselkedés segíthet a rákfélék túlélésében, hiszen óvatosabban vagy egyáltalán nem folytatják a felfedezést. Néhány kutató még arra is következtet, hogy a szorongás érzete azt is jelentheti, hogy a rákfélék a fájdalmat is érzik, aminek következményeként a halászati iparnak is újra kellene gondolnia a rákfélékkel való bánásmódot.

Rovatok