Index Vakbarát Hírportál

Jóval régebben vált szét az ember és a csimpánz

2014. június 13., péntek 09:20

Az emberek és a csimpánzok már 13 millió évvel ezelőtt elkezdtek különbözni egymástól genetikailag. Több mint kétszer olyan régen, mint azt korábban feltételezték.

A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a hím csimpánzok jóval több genetikai mutációt örökítenek át utódaikra, mint az emberek. Ez is a két faj közötti evolúciós különbséget jelzi és korábban ismeretlen volt.

A csimpánzok az ember legközelebbi rokonai, így ezeket az állatokat vizsgálva jóval többet megtudhatnak az emberi evolúcióról. A két faj közötti genetikai különbségek vizsgálatával az is kiderül, hogy mennyire közeli a rokonság.

A mutációk előfordulásának gyakoriságát vizsgálva az is kiderül, hogy mikor kezdődhetett meg a két faj fejlődésének szétválása. A nehézséget az okozza, hogy ez a gyakoriság eltérő lehet fajonként, az egyiknél gyorsabb, a másiknál lassabb.

A mutációt ráadásul számtalan dolog befolyásolhatja, például sugárzás, kémiai anyagok, vagy sejtek osztódásánál bekövetkező hiba. A generációkon átívelő mutációkat vizsgálva azonban viszonylag jó képet kaphatnak arról a kutatók, hogy a az adott fajban milyen gyakorisággal jelennek meg ezek.

Egészen mostanáig az volt a feltételezés, hogy az emberek és csimpánzok fejlődése hatmillió évvel ezelőtt indult el. Az új tanulmány azonban 13 millió évvel ezelőttre teszi ezt az eseményt.

Az emberek és csimpánzok genomja 0,1 százalékkal tér el minden egymillió évben. Így ha 1,2 százalékos különbséget látunk a genomban, akkor az 12-13 millió évet jelent, magyarázza Gil McVean, az oxfordi Wellcome Trust Centre for Human Genetics kutatója.

Rovatok