Index Vakbarát Hírportál

Lefotózták a Föld mellett elsuhanó Szörnyet

2014. június 13., péntek 10:08

A nagyjából focipálya méretű kisbolygó, a 2014 HQ124 a hétvégén száguldott el a Föld mellett. Az aszteroidát alig valamivel több mint egy hónapja, április 23-án fedezték fel, és a Szörny becenevet kapta.

Az aszteroida 14 km/másodperces sebességgel száguldott, de így is most készültek a legjobb képek egy Föld mellette elsuhanó kisbolygóról. A fotókhoz több teleszkópot használtak egyszerre, olyanokat, amelyek több ezer kilométerre voltak egymástól.

A HQ124 egy elnyújtott, mogyoró alakú szikla, valószínűleg két kisebb aszteroida ütközéséből keletkezett. Megfigyeléséhez először Kaliforniában található távcsöveket használtak, amelyek egyike a Goldstone-ban lévő hetvenméteres DSS-14 antenna. Később Texasban, Új-Mexikóban és Arizonában lévő távcsövek vették át a főszerepet.

A legjobb képeket akkor készítették, amikor a kisbolygó 1,25 millió kilométerre közelítette meg a Földet. A részletes fotón látni a HQ124 felszínét, például a kimagasló hegyet, amely a közepén alakult ki.

A sok távcsőnek nagyon sok előnye van, a csillagászok így pontosan meg tudják figyelni a kisbolygó minden rezdülését, forgását, útját. Az együttműködés annyira sikeres volt, hogy a jövőben többször is együtt figyelik meg a közeli aszteroidákat.

Rovatok