Index Vakbarát Hírportál

Lehet focizni más bolygókon?

2014. június 13., péntek 11:30 | aznap frissítve

Sepp Blatter, a FIFA elnöke azon viccelődött, hogy egy nap más bolygókon is fognak focizni. A Guardian össze is szedte, hogy a Naprendszer bolygóin és holdjain mennyire lenne ez lehetséges a valós körülményeket figyelembe véve.

Blatter egészen pontosan azt mondta, hogy ha ez bekövetkezik, akkor akár bolygóközi bajnokságokat is lehetne rendezni. Miért ne? Nos, az alábbiakban elmagyarázzuk, miért nem lehetséges ez.

A Holdat egyből el is felejthetjük, egyszerűen túl kicsi a gravitációja. A földi gravitáció egyhatodánál egy egyszerű szabadrúgás is hatalmas lenne, jóval messzebbre szállnának a labdák. Ugyanakkor még a legerősebb rúgók sem tudnák orbitális pályára küldeni a labdát.

A másik problémát a lassú mozgás okozná. Mindenki emlékszik az Apollo küldetések űrhajósaira, akik úgy ugráltak a Holdon, mint nagyra nőtt és lelassult nyulak. Nem lenne túl izgalmas a mérkőzés lassított felvételben.

Nézzük a két szomszédos bolygót. Elsőként a Marsot, úgyis az a következő célja az emberiségnek. Azon túl, hogy nincs légköre, a Marsnak is kisebb a gravitációja a Földénél, így ugyanazok a problémák fennállnak, mint a Holdnál. Ezzel szemben a Vénusz nagyjából akkora, mint a Föld (egészen pontosan 95 százaléka) és légköre is van. A probléma az, hogy a felszínen 400 fok van, ami nagyjából kétszer annyi, mint a sütőnkben. Arról nem is beszélve, hogy a Vénuszon kénsaveső esik. Nem túl kellemes kilátások.

Ha a földinél nagyobb gravitációjú bolygót keresünk, akkor a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz jöhet számításba. A Jupiter gravitációja 2,5-szer akkora, mint a Földé. Ilyen körülmények között belerúgni egy labdába olyan, mintha betongolyóba rúgnánk teljes erőből. Elkerülhetetlen a sérülés. Hasonló lenne a helyzet a többi gázbolygóval is.

Lehet több esélyünk lenne ezen bolygók kisebb holdjain, például a Jupiter körül keringő Európán. A holdat jég borítja, amely azonban nem túl stabil. Bármikor felrepedhet és újra összeállhat. Nem ideális a focizáshoz. Az Io holdon vannak a Naprendszer legaktívabb vulkánjai, szinte állandóak a kitörések, ez sem jó.

A még nem említett bolygók, a Merkur és a Pluto sem jók, mert itt is kicsi a gravitáció, ugyanaz lenne a probléma, mint a Holdon. Marad tehát a Föld egészen addig, míg nem találunk egy hasonló méretű, légkörrel rendelkező, nyugodt bolygót, ahol focizhatnak a csapatok.

Rovatok