Index Vakbarát Hírportál

Se meleg, se hideg nem volt a dinók vére

2014. június 13., péntek 11:04

Dinoszauruszok csontjának vizsgálatával, valamint a meleg- és hidegvérű állatok metabolizmusának összehasonlításával arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az őslények e két állatcsoport között helyezkedtek el.

A melegvérű állatoknak, mint az emlősöknek és a madaraknak nagyon sok tápanyagra van szükségük ahhoz, energiával lássák el a testüket, és fenn tudják tartani magasabb testhőmérsékletüket. A hidegvérűeknek nincs szükségük ilyesmire.

Az Új-Mexikói Egyetem munkatársai 381 különböző fajt vizsgáltak meg, köztük 21 dinoszauruszt. A csontokban is vannak növekedési gyűrűk, mint a fákban, és a különböző korú dinók csontjait összehasonlítva az őslénykutatók meg tudták állapítani, hogy életük során milyen gyorsan növekedtek.

John Grady és kollégái a növekedési rátából következtettek az őslények metabolizmusának működésére, és arra jöttek rá, hogy valahol félúton vannak a modern hüllők és az emlősök között. Kutatásuk alapján nemcsak a dinók, hanem számos más, ma élő állat is ebbe a köztes kategóriába tartozik. Eredményeikről a Science című tudományos lap számolt be.

Rovatok