Index Vakbarát Hírportál

Itt szerb bűnözők gyilkoltak

2014. június 13., péntek 18:05 | aznap frissítve

A szerb miniszterelnök nem akar olyan városban megemlékezni Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös ellen elkövetett merényletre, ahol az egészet szerb fasiszta agressziónak nevezik.

Nem vesznek részt az első világháborús szarajevói megemlékezésen a szerb politikusok, helyette az észak-boszniai Visegrádon ünnepelnek, írja az MTI. A június 28-i rendezvényről távolmaradó politikusok a boszniai Szerb Köztársaság vezetőivel együtt ünneplik a Visegrádon nemrég felépült Andricgrad városrész átadását, amit Ivo Andric Nobel-díjas író tiszteletére húztak fel, Emir Kusturica filmrendező ötlete alapján.

Itt tartják majd a 100 éves évfordulóját Gavrilo Princip, Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös ellen elkövetett merényletének, ami nem sokkal később követett az első világháború kitörése.

Tomislav Nikolics korábbi elnök is kijelentette már, hogy kihagyja a szarajevói megemlékezést, mert azt olyan épületben tartják, ahová az van kiírva, hogy "itt szerb bűnözők gyilkoltak". Gavrilo Princip máig megosztja a szerb közvéleményt, van, aki szabadságharcosnak titulálja, másik szimplán merénylőnek.

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy nem emlékezik meg olyan városban, ahol Princip tettét "szerb fasiszta agressziónak" állítják be, és hozzátette, hogy Szerbia büszke a történelmére, de itt az ideje, hogy ugyanazon az oldalon álljanak Ausztriával és Németországgal. A miniszterelnök Angela Markel német kancellárral folytatott tárgyalásai arra utalnak, hogy Szerbia az Unión belül keres partnereket, hiszen a csatlakozás a legfőbb érdeke a szláv országnak.

Rovatok