Index Vakbarát Hírportál

Tudják, mire képes a nyelvével a béka?

2014. június 15., vasárnap 10:36

Egy új kutatás szerint a békák akár a saját testsúlyuk háromszorosát is meghaladó húzóerő kifejtésére képesek a nyelvükkel.

A zoológusok négy (amúgy a füttyentőbékafélék családjába tartozó) díszes szarvasbékával kísérleteztek. Ez a faj furcsa kinézetén túl arról híres, hogy akár egy egeret is simán megeszik. Ezúttal viszont nem kis rágcsálókkal késztették őket a nyelvük kinyújtására, hanem egy üveglap mögé tett tücsökkel. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban leközölt cikk szerint most először sikerült megmérni, milyen ragadós is a békák nyelve.

A béka a saját súlyának háromszorosát is felemeli a nyelvével

Az üveglap nem csak a tücsköket védte, a tudósok a békák nyelvéről rátapadt nyák mennyiségéből és az érintkezési felület méretéből is következtetéseket vontak le. Mint kiderült, az alig néhány ezredmásodperces kontaktusok között is van különbség: minél rövidebb ideig ért a béka nyelve az üveghez és minél kevesebb nyálkát hagyott ott, annál erősebb volt a tapadás és az így kifejtett húzóerő is.

Az üveglapot elérő nyelv által kifejtett erőket megmérve kiderült, hogy a kísérletben részt vevő négy béka mindegyike rendszeresen a saját testsúlyánál is nagyobb húzóerőt fejtett ki, az egyik állat pedig a bámulatra méltó triplázást is végrehajtotta.

Béka és nyelv

Dr. Thomas Kleinteich kutatócsoportjával együtt nem kifejezetten a békák nyelvét kutatja, a cél az, hogy a természetes alapokon működő ragasztóanyagokat és módszereket találjanak. Az így megismert módszereket aztán ipari alkalmazásokba átültetve használnák fel.

A kutatók a kísérlethez használt békákat környékbeli kisállatboltokban vásárolták, mert a szarvasbéka amúgy népszerű háziállat. Az állatok minden egyes mérés után megkapták a csalinak kitett tücsköt. „Mindegyik békával húsz mérést végeztünk, így mindenképpen jól kellett tartanunk őket” – nyilatkozta Kleinteich. 

Rovatok