Index Vakbarát Hírportál

Az önimádók jobban járnak az állásinterjún

2014. június 16., hétfő 12:39

A kanadai University of British Columbia által készített tanulmány szerint a narcisztikus (önimádó) személyiségek sokkal hatékonyabbak az állásinterjúkon, mint az azonos képesítésű jelentkezők, akik szerényebben viselkednek.

Az eredmények alapján azok a jelentkezők, akik olyan kultúrákból jönnek, amelyek alázatosabbak, sokkal nehezebben boldogulnak. Így járhatnak például néhány ázsiai kultúrából érkezők Észak-Amerikában. 

„Az állásinterjú egy azon kevés szociális szituáció közül, amelyben a narcisztikus viselkedés, például a dicsekvés pozitív benyomást kelthet. Alapesetben nem szeretjük ezeket a viselkedéseket, főleg nem ismétlődően” – mondja Del Paulhus a tanulmány szerzője. 

Mielőtt a kutatók interjúszituációkba helyezték a résztvevőket, kérdőívekkel mérték fel a narcizmus szintjét. Az eredmények szerint azok, akiknél magasabb volt az érték, sokkal vonzóbb jelentkezőknek bizonyultak

Az interjúkról készült videofelvételeket később többen pontozták. A nárcisztikusok magukról beszéltek, szemkontaktust teremtettek, vicceltek és több kérdést tettek fel az interjúztatóknak. Ez alapján pedig a pontozók jobbnak ítélték őket. Az is kiderült, hogy a japán, koreai és kínai gyökerű jelentkezők alacsonyabb szintet értek el a kérdőívben, és sokkal ritkábban kaptak „egyértelműen felvenném” értékelést.

Rovatok