Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretű mintagyűjtésre készülnek

2014. június 16., hétfő 14:57

A világ 160 pontjáról vesznek mintát a tengerekből a szakemberek a mikroorganizmusok kutatása céljából június 21-én, a tengeri mintagyűjtés napján (Ocean Sampling Day) – írja az MTI. „Minden csepp tengervízben egymillió mikroorganizmus él. A tengerben való fürdőzéskor mikroorganizmusok tömkelegében úszunk” - mondta Frank Oliver Glöckner, a Jacobs University és brémai Max Planck Tengerbiológiai Intézet munkatársa.

Glöckner, az Európai Unió által támogatott Micro B3 nevű projekt vezetője szerint ezekről a szabad szemmel nem látható, apró részecskékről a tudósok nagyon hézagos ismeretekkel rendelkeznek. A projekt keretében rendezik meg a mintagyűjtési világnapot a világ 160 állomásán.

A mikroorganizmusok jelentősen hozzájárultak a Föld élettereinek kialakulásához és az emberek túléléséhez. A projekt célja, hogy a kutatók megtudják: hol van a legkevesebb, hol a legtöbb, és milyen feladatot látnak el a különböző organizmusok. A világ különböző pontjairól vett mintákat Brémában elemzik. „Ez lesz a legnagyobb tengeri adatbank, amelynek információi egyetlen napról származnak” – mondta a kutató.

„Nagyszerű dolog, hogy ilyen sokan járulnak hozzá a gyűjtéshez. Számos más tudós is szívesen vett volna részt a projektben, politikai akadályok azonban meggátolták ebben” - mondta a szakértő. Nem küld mintát például Kína, India és Oroszország.

A mikroorganizmusok minden élet alapjai. Az algák és a cianobaktériumok napfény és széndioxid segítségével biomasszát és oxigént termelnek. ”A számunkra szükséges oxigén 70 százalékát ezek termelik, a szén-dioxid 50 százalékát pedig felfalják. Így minden holt biológiai anyagot lebontanak és visszaforgatják az anyag- és energia-körforgásba. Élete végén még a legszebb delfint is újrahasznosítják a mikroorganizmusok" - fejtette ki Glöckner.

Rovatok