Index Vakbarát Hírportál

Végre megnézhetjük a Kuiper-övet

2014. június 17., kedd 13:24

A NASA új célpontot keres a Deep Horizons űrszondának. Több teleszkópot is bevet ennek érdekében, az egyik ezek közül a Hubble űrteleszkóp, amely a Kuiper-övön keresgél. A New Horizonsnak előbb azonban a Plutót kell megvizsgálnia 2015-ben.

A New Horizons űrszondát 2006-ban indították útjára, a célja a Pluto, négy holdjának és a Kuiper-öv más égitestjeinek megvizsgálása. Útja alatt elrepült a Jupiter mellett, jövő júliusában ér a Pluto és a Charon mellé.

Utána repül tovább a Kuiper-öv felé. Az űrszonda többnyire hibernált állapotban repül, évente egyszer ébresztik fel, hogy lefuttassanak egy tesztet rajta. Egyelőre nem találtak hibát a járműben.

Tavaly nyáron a kameráit is bekapcsolták és sikerült néhány értékelhető képet készíteni a célpontokról, a Plutóról és a Charonról. Két új célpontot is kapott az űrszonda, a Hubble által két éve felfedezett holdakat is megvizsgálja majd.

A Hubble most további célpontokat keres a New Horizonsnak. A NASA a Kuiper-övet célozza meg. Ez 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult egy kisbolygóöv, eddig nagyjából nyolcszáz kisbolygót ismernek. A legtöbbet 1992 után fedezték fel, amikor számítógépes szimulációkkal bebizonyították létezését.

Még soha nem látták közvetlenül, mert túl messze van a Naptól. A kisbolygók számát csak becsülni tudják. A New Horizons most változtathat ezen. Nem lesz egyszerű célpontot találni, hiszen viszonylag apró aszteroidákról van szó.

Rovatok