Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: Tíz év múlva a Marson lehetünk

2014. június 18., szerda 16:10

A civil űrrepülés és az elektromos autók úttörőjeként elhíresült, az igazi Vasembernek is nevezett Elon Musk szerint már következő évtizedben mód nyílik arra, hogy emberes űrutazások induljanak a Marsra. „Teljesen biztos vagyok abban, hogy 10-12 év elég lesz arra, hogy az első ember eljusson a Marsig, de hosszú távon igazából az lenne a fontos, hogy önfenntartó város létesüljön a bolygón” – nyilatkozta Musk a CNBC-nek.

Szerinte a SpaceX nevű űrvállalat elsődleges célja az emberi faj túlélésének biztosítása. Musk úgy véli, hogy az ember egyetlen lehetősége, hogy képessé váljon a Földön határain túlra is költözni, különben előbb-utóbb egészen biztosan elpusztítja magát egy olyan katasztrófasorozattal, amit a saját tevékenységünknek köszönhetünk majd.

Musk a 2020-as tippje bőven a NASA 2030-ra tervezett Mars-utazás előtt jár, ráadásul a NASA szerint ez is csak akkor tartható, ha addig minden technikai feltétel (például a ma még nem is igazán létező rakéták) elkészülnek, és a közpénzből érkező forrás sem apad el. Ezzel szemben a SpaceX már jövőre letesztelné a Falcon Heavy nevű gyorsítórakétáját, amivel akár a Marsig is el lehet majd juttatni az űrhajót. Viszont Musk szerint ez nem verseny, sőt a NASA úttörő munkája nélkül ő sem tarthatna ott, ahol. A SpaceX továbbra is együttműködik majd a NASA-val, a Dragon űrkapszula teherhordóként már bizonyított, hamarosan az űrhajósok szállítása is megkezdődhet. Ez az együttműködés fontos bevételi forrás a cégnek, ugyanakkor Musk akkor sem tartja lehetetlennek a Mars-projekt megvalósítását, ha egyszer elveszítenék az állami pénzeket.

A cég előbb-utóbb elég érett lesz ahhoz, hogy tőzsdére kerüljön, de ehhez még sokat kell bizonyítani. Musk szerint az üzleti világ túlságosan a negyedéves jelentések és a folyamatos növekedés bűvöletében él ahhoz, hogy egy ilyen hosszú távra tervező vállalatnak jó lehetőségei legyenek a részvénypiacon. „Biztos és előre tervezhető megoldásokat kell terveznünk. Ha már közel leszünk a Mars-járművünk megvalósításához, vagy akár meg is reptettük párszor, majd akkor lesz értelme foglalkozni ezzel a témával” – árulta el a milliárdos.

Rovatok